Pages

Wednesday, 14 May 2014

Heavenly Milo & Oreo Pudding

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Facebook dan Koleksi Peribadi
Sumber: https://www.facebook.com/ResepiPastry


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini Segmen Kuali & Senduk Kayu As: Syoknya Memasak ingin berkongsi resepi ringkas dan sedap iaitu Heavenly Milo & Oreo Pudding. Kalau kita tengok gambar di atas, memang terliur kan. Jadi apa kata kita pakat-pakat cuba buat. Saya berani jamin ianya memang mudah dan sedap sangat. Sesuai untuk minum petang atau berbuka puasa. Eh, tetiba cakap pasal buka puasa. Okey lah tu kan, kita simpan dulu resepi untuk berbuka puasa memandangkan Ramadan hampir menjelma.

Senang sahaja nak buat dan bahan-bahan pun mudah didapati. Jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahan:

1 bungkus agar-agar
750ml air
2 helai daun pandan.
160g gula pasir
1 tin susu cair
Milo secukupnya
1 bungkus (137g) biskut Oreo Blueberry - patah-patahkan tetapi biarkan sandwic 2 lapis

Cara-cara:
  1. Masak agar-agar dan air sehingga larut. Masukkan daun pandan.
  2. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
  3. Masukkan susu cair dan kacau sebati sehingga mendidih.
  4. Asingkan 2 cawan ke dalam periuk yang lain. Campurkan dengan milo dan kacau sehingga sebati. 
  5. Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam acuan. (Panaskan campuran milo yang selebihnya dengan api yang paling kecil supaya tidak membeku.)
  6. Apabila permukaannya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo.
  7. Apabila permukaannya mengeras, tuangkan baki adunan milo tadi.
  8. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Tip untuk melapis
  1. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuhnya sebab takut lapisan tidak melekat.
  2. Jika lapisan bawah membeku, guriskan permukaan dengan garfu sebelum menuangkan lapisan yang seterusnya.
  3. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dengan baik.


Okey, selesai sudah. Senang sahaja kan. Dan untuk pengetahuan semua, resepi ini diambil daripada facebook/ResepiPastry. Jadi saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada ResepiPastry kerana berkongsi resepi yang amat lazat. Anda semua bolehlah layari facebook ResepiPastry untuk mendapatkan resepi-resepi enak yang lain.

Selamat Mencuba ^___^

2 comments:

  1. Replies
    1. Hai... bukan agar-agar serbuk. Saya guna agar-agar biasa. Selamat Mencuba :)

      Delete