Pages

Saturday 28 August 2021

Kari Udang Memikat Hati

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Hari ini As nak berkongsi resipi Kari Udang Memikat Hati yang menjadi kesukaan As dan Aliff. Senang sangat nak masak kari udang ni. Bahan pun ringkas saja.

Yang penting, ini adalah resipi nenek kesayangan kami.

Bahan-bahan:

  • Udang
  • 1 bungkus rempah kari ikan
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • halba campur
  • daun kari
  • santan
  • 1 camt kerisik
  • sedikit cili padi dan cili hijau
  • garam dan kicap cair


Cara membuatnya:
  1. Hiris bawang merah dan bawang putih. Tumis bersama halba campur dan daun kari sehingga kekuningan.
  2. Masukkan rempah kari ikan yang telah dibancuh dengan sedikit santan. Masak sampai pecah minyak dan hilang bau rempah.
  3. Masukkan santan. Tunggu sehingga santan mendidih.
  4. Masukkan udang.
  5. Masukkan cili padi dan cili hijau. (As suka pedas)
  6. Masukkan kerisik, garam dan kicap cair secukup rasa. 



Dah siap. Boleh dihidang bersama nasi putih dan sambal belacan :)

Selamat mencuba ya.

Nota:
  1. Untuk bahan-bahan tumis tu tak perlu letak halia.
  2. Tak perlu masukkan air asam jawa.
  3. Kalau suka pedas, masukkan sedikit cili padi dan cili hijau (last sekali). Kalau tak suka tak apa.
  4. Untuk perasa, As suka letakkan hanya sedikit garam dan selebihnya As guna kicap cair cap ayam piru. :)
Jumpa lagi.

16 comments:

  1. pernah dgr tapi so far tak pernah lagi cuba makan kari udang hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba resipi ni ret... memang sedap...

      Delete
  2. Boleh try ni. Naniey tak pernah masak Kari Udang lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try resipi ni dulu, mana tahu kena dengan selera...hehe

      Delete
  3. wah.. sedap ni, saya suke kari dan suka udang..

    ReplyDelete
  4. Buah cicah roti pun sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya noh, roti gardenia ka, roti benggali ka noh...

      Delete
  5. Sedap kari udang makan mee jadi mee kari hihihi, rumah cik ash kalau selalu buat udang masak lemak kuning ibu mentua suka kuah gitu hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. As pun suka masak lemak cili api...boh belimbing buluh sikit.. perghh memang terangkat...

      Delete
  6. Sedap kari udang.. kuah pekat tu

    ReplyDelete
  7. tak pernah buat kari udang. menarik uga resepi ni. thanks share

    ReplyDelete