Pages

Tuesday, 20 May 2014

Oh Mempelamku!

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ha, terliur tak tengok buah mempelam ni? Terliur kan... tu belum tengok buah mempelam yang telah siap dikupas dan dipotong duduk bersila bersama-sama semangkuk kuah rojak Mek Bee. Dengan warnanya yang kuning menawan dan kuah rojak yang pedas berbisa, pasti membuatkan hati tertawan. Mesti ada yang sudah tidak sabar menantikan waktu habis kerja, sudah berkira-kira untuk singgah di gerai Pak Ali mencari buah mempelam dan kuah rojak Hehehe...

Buah mempelam ni dipanggil mempelam Salak. Harganya taklah semahal buah Harum Manis tapi isinya memang sangat sedap. Sebenarnya buah mempelam ni pemberian seorang sahabat dari Perlis. Saban tahun bila tibanya musim mempelam pasti ada habuannya untuk saya sekeluarga. Siap dipek sekotak besar. Memang boleh makan puas-puas memandangkan buahnya besar-besar.

Buah mempelam ni biasanya kita akan makan begitu sahaja. Buah yang sudah tua dan isinya kekuningan memang sedap kalau dimakan bersama garam, serbuk asam atau kuah rojak. Kata orang sedap menyicah, mak mertua lalu pun sudah tidak nampak. Bukan itu sahaja, buah ni boleh juga dibuat kerabu. Makan dengan nasi putih panas-panas... aduh... memang superblah.

Ada juga sesetengah orang suka makan buah mempelam bersama gula. Buah yang siap dikupas tidak dipotong kecil-kecil sebaliknya dicincang halus memanjang. Kemudian barulah dihiris nipis. Gaulkan bersama gula. Hmm, memang meleleh air liurlah. Kalau tak percaya boleh cuba...:D

Okeylah, tak boleh cerita panjang-panjang pasal buah mempelam nanti ada orang kempunan pula. Hehe... Apapun, terima kasih banyak-banyak kawanku Fera dan emakku yang tersayang kerana tak pernah lupa mengirimkan buah mempelam kesukaan anak angkatmu ini. Hehe...

Terima kasih daun keladi
Tahun depan bagi lagi T__T

No comments:

Post a Comment