Thursday, 8 September 2016

Book Giveaway by Abam Kie and Friends

[Sumber: www.zukidin.com]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner untuk join:)

Adios!

Thursday, 1 September 2016

Day 1 Hatyai: Kai Tod Daycha & Seafood Hatyai

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

#akubackpacker
#makanmawsedap

[KAI TOD DAYCHA & SEAFOOD HATYAI]



Okay, memang la tadi dah pi makan kat Klong Hae Floating Market tu tapi tak kenyang la. Malam mesti mau pekena nasi. Dengar cerita restoren Kai Tod Daycha & Seafood ni sempoi juga menu dia. Tu yang kena pi try tu. Uolls dah pernah makan kat sini ke? Dengar kata juga harga food kat sini boleh tahan mahal. Ye ke?

Lagipun, selain tujuan utama we all ke Hatyai ni.. sudah pastilah nak jalan-jalan cari makan kan. So memang dah plan nak pi makan kat restoren-restoren yang famous kat Hatyai ni. Hari tu dah pi makan kat Restoren Salma, kali ni kita pi terjah Kai Tod Daycha & Seafood pula.

Kai Tod Daycha & Seafood ni pun terletak kat Hatyai town. Ambil Tut Tut minta dia hantar terus ke depan restoren ni. Memang senang sangat. Kalau nak jalan pun boleh ja... dari Lee Garden tu tak sampai 10 minit. Tapi kalau tak sure jalan tak payah la, takut 10 minit jadi 10 jam pula. Ahaks!

Okay dah cukup megomel. Perut pun dah lapar ni. Jom kita order! Dinner time memang kena makan nasi tapi tak order banyak menu la. Kita order nasi putih ngan tomyam. Hah, tomyam lagi? Oh, wajib!! Kuang kuang kuang....


[TOMYAM UDANG GALAH KELAPA MUDA]

Tapi nak cerita mai...tomyam kat sini bagi saya memang special giler. Tomyam Udang Galah Kelapa Muda... menggunakan air kelapa muda tau. Pastu udang galah tu dua ekor la sebab dua orang makan... besar tau... mak aii...sedap ya amat. Tak sabar betul nak pi repeat. Harga boleh tahan la...saya pun tak sure harga sebenar tapi selepas diconvertkan ke duit kita rasanya dalam RM30-40 gak la. Tapi tak kisah la kan...yang penting sedap.


[AYAM GORENG GAJUS]

Ini menu kedua yang we all order. Tengok pun dah terliur, belum makan lagi tu. Tapi Ayam Goreng Gajus ni memang terbaik. Rangup dan amat menyelerakan. Hmm.... terliur la pula ceq dok cerita ni. Ha cane tu? Vani... jom kita pi Hatyai!! Hahaha...


[TEH TARIK VS TEH AIS TARIK]

Dok cerita pasal makan ja, jom order air pula. Macam biasa mesti nak order Teh Tarik dan Lina pun macam biasa order Teh Ais Tarik. Fuyoo.... kaw giler dia punya Teh... marbeles beb!! Gua tak tahan wooo.. nak lagi satu...


Ha, amacam?? Terliur tak? Nampak menarik tertarik kebaboom kan.. kan... kan... Hihihi... Lepas ni kalau uolls pi Hatyai, cubalah menu di Kai Tod Daycha & Seafood hokeeh!

Okay, we all nak balik tido dah. Esok nak kena bangun awal sebab ada misi menanti di Stadium Jiranakorn.

Adios!

Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal

[Sumber: www.kennymerligal.com]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


giveaway penghargaan rm100 anjuran kennymerligal

Giveaway penghargaan cash rm100 by kennymerligal | mencari 5 orang pemenang bertuah bagi merebut hadiah wang tunai sebanyak rm20 untuk setiap seorang. Giveaway ini akan bermula pada 1 September 2016 dan berakhir pada 30 September 2016.

Cara untuk menyertai:

  1. Buat satu entry blog bertajuk "Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal".
  2. Copy dan paste banner diatas ke dalam blog post anda atau gunakan kod yang telah disediakan dalam ruangan textarea dibawah.
  3. Backlinkkan entry ke sini.
  4. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen artikel giveaway sahaja. 

Syarat syarat :

  1. Blogger Malaysia.
  2. Follow blog kennymerligal 
  3. Follow instagram
  4. Follow twitter
  5. Like facebook page 
(* syarat yang kedua adalah wajib manakala yang selebihnya terpulang kepada  anda )

Hadiah :

  1. Wang tunai RM20 x 5 orang pemenang bertuah.
Pemenang akan dipilih secara rawak oleh admin dan keputusan akan diumumkan selepas tamat giveaway. Semoga penganjuran giveaway ini dapat merapatkan lagi tali persahabatan di kalangan rakan rakan blogger. 

Semoga berjaya :)

Adios!

Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com

[Sumber: yanieyusuf.com]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner untuk join :)


Adios!

Tuesday, 30 August 2016

Day 1 Hatyai : Klong Hae Floating Market

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

#akubackpacker

Dah puas berehat kat Greenview Hotel Hatyai, jom kita pi ronda-ronda cuci mata sambil jalan-jalan cari makan. Kalau mai Hatyai tak pi ke Pasar Terapung tu memang saja sangat kan. Ok, jom kita pi tengok apa yang ada kat sana.

Floating Market / Pasar Terapung

Klong Hae Floating Market ni merupakan Pasar Terapung pertama di Selatan Thailand. Ia terletak di Klong Hae Songkla, hanya kira-kira 5.3km dari Greenview Hotel Hatyai. Amik Tut Tut dalam THB30. Kalau ramai-ramai boleh dapat THB20 jer. Tempat ni memang merupakan tempat yang wajib dikunjungi jika berada di Hatyai.


Ia merupakan sebuah pasar terapung yang berkonsepkan jualan di atas sampan yang terapung di air sungai. Ia dibuka pada setiap hari Jumaat hingga Ahad, dari pukul 3pm hingga 9pm. Kat sini dijual pelbagai jenis makanan dan minuman tempatan, penjual pun memang orang-orang tempatan. Macam-macam makanan ada. Harga pun berpatutan, just bayar saja tak perlu tawar-menawar. Ngeh ngeh la kalau nak tawar lagi kan!

Haha!

Masa saya sampai tu hujan panas renyai-renyai... memang tak best sikit la nak jalan dalam hujan kan. Tapi dah nama pun hujan panas, kejap saja dia kering. Hihihi... Orang punya ramai la tak tau nak habaq. Tempat nak duduk pun penuh. Kalau buat terlebih malu pakai tak dapat tempat duduk la.




Saya sempat la try minuman dalam buluh, beli air kelapa dan air oren. Rasa tu ok la juga... biasa-biasa saja. Pastu beli coconut ice cream dalam pasu... ha yang ni memang sedapppp..... lemak-lemak berkrim gitu! Pasu tu lepas makan jangan dibuang. Boleh bawa balik buat kenangan.



Ternampak pula orang jual jagung, macam sedap la pulak. Try juga la... memang lemak berkrim.. kalau buat jagung cup tambah susu skit... fuhhh...marbeles!!


Tengah lepak-lepak tu dok usyar tengok ramai yang makan Mee Celup... kira macam Bihun Sup Thailand la. So we all pun try la. Sebab pernah makan Mee Celup kat Golok... memang sedap giler. Ingatkan sama... rupanya kat sini rasa dia lain skit. Kalau letak cili banyak-banyak baru sedap. Kalau nak tahu rasa dia macam mana, uolls kena pi try sendiri la.


Dah puas jalan-jalan cari makan kat Pasar Terapung tu, we all naik kat bahagian atas pula. Kat atas tu banyak gerai-gerai yang turut menjual pelbagai jenis makanan dan minuman. Yang lainnya kat sini ada dijual pelbagai barangan cenderahati dan juga pakaian. Ha kat sini uolls boleh la kalau nak tawar-menawar sebab harga dia boleh tahan mahal juga la. Kalau nak beli t-shirt Hatyai tu rasa baik pi beli kat Hatyai Town area Lee Garden tu.


Kat sini saya beli Buah Berangan la. Dengar kata buah berangan sini sedap macam kat Penang nun. So beli la sebungkus nak try kan.... Sedap memang sedap tapi sedap lagi kat Chowrasta Penang. Ahaks! Bukan apa, dah pi tempat orang kena la try apa yang famous kat sini. Ye tak?!


Dah habis meronda, kaki pun dah capek. Jom balik bilik dulu. Malam ni nak keluar lagi pi dinner. Kali ni plan nak dinner kat baik punya restoren, Kai Tod Daycha Hatyai. Pernah dengar tak? Ha... nanti kita cerita.

Adios!

Monday, 29 August 2016

Day 1 Hatyai: Hotel Greenview Hatyai

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi & Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

#akubackpacker

Greenview Hotel Hatyai

Sekarang masa untuk check in hotel, kami check in kat Greenview Hotel Hatyai yang beralamat 85/4 ถ.แสงศรี หาดใหญ่ Songkhla 90110, Thailand. Masa naik tut tut tu memang suruh hantar terus ke hotel. Sebut jer nama hotel, depa nanti hantar kita terus kat depan hotel.

Greenview Hotel Hatyai ni bertaraf tiga bintang sahaja. Tapi kalau kat Thailand, tiga bintang hotel pun dah kira mewah dah tu. Harga untuk semalam lebih kurang RM89 sahaja. Semua bilik yang disediakan dilengkapi dengan penghawa dingin dan private bilik air. Tv, peti sejuk dan pelbagai lagi kelengkapan asas yang lain. Kira dah cukup sempurna duduk kat sini. Yang penting WiFi in all areas okay. Tu mesti maw...

Bilik yang disediakan tak lah luas tera mana tapi cukuplah untuk kami berdua. Jom kita tengok :)






Dan yang kelakarnya, towel ukiran angsa love tu... macam orang nak mai honeymoon pulak. Hihihi... boleh la... layan jer lah...







Okay, dah berehat melepaskan lelah... jom kita pi jalan-jalan ke Floating Market pula.

Adios!

Monday, 22 August 2016

GIVEAWAY : 1st Anniversary Blog & My Birthday

[Sumber: http://www.bondezaidalifah.com]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Jom join GA Bonde ni...
Happy Birthday Bonde... dan Happy 1st Anniversary Blog... semoga murah rezeki dan menjadi Blogger yang disegani ;)


Klik banner untuk join :)

As tag korang :


Adios!