Tuesday, 30 August 2016

Day 1 Hatyai : Klong Hae Floating Market

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

#akubackpacker

Dah puas berehat kat Greenview Hotel Hatyai, jom kita pi ronda-ronda cuci mata sambil jalan-jalan cari makan. Kalau mai Hatyai tak pi ke Pasar Terapung tu memang saja sangat kan. Ok, jom kita pi tengok apa yang ada kat sana.

Floating Market / Pasar Terapung

Klong Hae Floating Market ni merupakan Pasar Terapung pertama di Selatan Thailand. Ia terletak di Klong Hae Songkla, hanya kira-kira 5.3km dari Greenview Hotel Hatyai. Amik Tut Tut dalam THB30. Kalau ramai-ramai boleh dapat THB20 jer. Tempat ni memang merupakan tempat yang wajib dikunjungi jika berada di Hatyai.


Ia merupakan sebuah pasar terapung yang berkonsepkan jualan di atas sampan yang terapung di air sungai. Ia dibuka pada setiap hari Jumaat hingga Ahad, dari pukul 3pm hingga 9pm. Kat sini dijual pelbagai jenis makanan dan minuman tempatan, penjual pun memang orang-orang tempatan. Macam-macam makanan ada. Harga pun berpatutan, just bayar saja tak perlu tawar-menawar. Ngeh ngeh la kalau nak tawar lagi kan!

Haha!

Masa saya sampai tu hujan panas renyai-renyai... memang tak best sikit la nak jalan dalam hujan kan. Tapi dah nama pun hujan panas, kejap saja dia kering. Hihihi... Orang punya ramai la tak tau nak habaq. Tempat nak duduk pun penuh. Kalau buat terlebih malu pakai tak dapat tempat duduk la.




Saya sempat la try minuman dalam buluh, beli air kelapa dan air oren. Rasa tu ok la juga... biasa-biasa saja. Pastu beli coconut ice cream dalam pasu... ha yang ni memang sedapppp..... lemak-lemak berkrim gitu! Pasu tu lepas makan jangan dibuang. Boleh bawa balik buat kenangan.



Ternampak pula orang jual jagung, macam sedap la pulak. Try juga la... memang lemak berkrim.. kalau buat jagung cup tambah susu skit... fuhhh...marbeles!!


Tengah lepak-lepak tu dok usyar tengok ramai yang makan Mee Celup... kira macam Bihun Sup Thailand la. So we all pun try la. Sebab pernah makan Mee Celup kat Golok... memang sedap giler. Ingatkan sama... rupanya kat sini rasa dia lain skit. Kalau letak cili banyak-banyak baru sedap. Kalau nak tahu rasa dia macam mana, uolls kena pi try sendiri la.


Dah puas jalan-jalan cari makan kat Pasar Terapung tu, we all naik kat bahagian atas pula. Kat atas tu banyak gerai-gerai yang turut menjual pelbagai jenis makanan dan minuman. Yang lainnya kat sini ada dijual pelbagai barangan cenderahati dan juga pakaian. Ha kat sini uolls boleh la kalau nak tawar-menawar sebab harga dia boleh tahan mahal juga la. Kalau nak beli t-shirt Hatyai tu rasa baik pi beli kat Hatyai Town area Lee Garden tu.


Kat sini saya beli Buah Berangan la. Dengar kata buah berangan sini sedap macam kat Penang nun. So beli la sebungkus nak try kan.... Sedap memang sedap tapi sedap lagi kat Chowrasta Penang. Ahaks! Bukan apa, dah pi tempat orang kena la try apa yang famous kat sini. Ye tak?!


Dah habis meronda, kaki pun dah capek. Jom balik bilik dulu. Malam ni nak keluar lagi pi dinner. Kali ni plan nak dinner kat baik punya restoren, Kai Tod Daycha Hatyai. Pernah dengar tak? Ha... nanti kita cerita.

Adios!

Monday, 29 August 2016

Day 1 Hatyai: Hotel Greenview Hatyai

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi & Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

#akubackpacker

Greenview Hotel Hatyai

Sekarang masa untuk check in hotel, kami check in kat Greenview Hotel Hatyai yang beralamat 85/4 ถ.แสงศรี หาดใหญ่ Songkhla 90110, Thailand. Masa naik tut tut tu memang suruh hantar terus ke hotel. Sebut jer nama hotel, depa nanti hantar kita terus kat depan hotel.

Greenview Hotel Hatyai ni bertaraf tiga bintang sahaja. Tapi kalau kat Thailand, tiga bintang hotel pun dah kira mewah dah tu. Harga untuk semalam lebih kurang RM89 sahaja. Semua bilik yang disediakan dilengkapi dengan penghawa dingin dan private bilik air. Tv, peti sejuk dan pelbagai lagi kelengkapan asas yang lain. Kira dah cukup sempurna duduk kat sini. Yang penting WiFi in all areas okay. Tu mesti maw...

Bilik yang disediakan tak lah luas tera mana tapi cukuplah untuk kami berdua. Jom kita tengok :)






Dan yang kelakarnya, towel ukiran angsa love tu... macam orang nak mai honeymoon pulak. Hihihi... boleh la... layan jer lah...







Okay, dah berehat melepaskan lelah... jom kita pi jalan-jalan ke Floating Market pula.

Adios!

Monday, 22 August 2016

GIVEAWAY : 1st Anniversary Blog & My Birthday

[Sumber: http://www.bondezaidalifah.com]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Jom join GA Bonde ni...
Happy Birthday Bonde... dan Happy 1st Anniversary Blog... semoga murah rezeki dan menjadi Blogger yang disegani ;)


Klik banner untuk join :)

As tag korang :


Adios!

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

[Sumber: spendalusuh.blogspot.my]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


KLIK BANNER UNTUK JOIN :)

Adios!

Friday, 19 August 2016

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari

[Sumber: jepunmari2.blogspot.com]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

giveaway dan pencarian bloglist
Klik banner untuk join :)

Adios!

Segmen Ucing Mencari Binatang

[Sumber: ucingkadayan.blogspot.my]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/08/segmen-ucing-mencari-binatang.html
Apakah Binatang yang ada dalam video Ucing Frozen.

"tak ada tangan tapi ada kaki,
ada kaki tapi tak pandai berdiri,
makan minum di mulut itu pasti,
nama binatang cari lah sendiri."

Jawapan ada dalam video Ucing Frozen.Cari dan beri jawapan pada komen di bawah.Syarat Segmen Ucing Mencari Binatang adalah mudah:

1) Follow Blog Ucing dan Google+
2) Buat Tajuk Post "Segmen Ucing Mencari Binatang"
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di Box dan Paste ke dalam Ruangan Html dan Publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda dan Jawapan Sekali di Bawah Komen ini.

Tag Rakan Anda

Masitaeyta

Adios!

Suara Tangisanku - As Samsudin

Teks: Masitah Samsudin
Sumber: Youtube

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Suara Tangisanku - As Samsudin



Cinta Itu Aneh
Dalam Aneh Ada Rindu
Dalam Rindu Ada Duka
- Novelis

Adios!