Thursday, 21 January 2021

Menang Giveaway/Segmen by Blogger

Teks: As Samsudin
Foto: Carial Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Masa bulan Disember tahun lepas, ada juga la join beberapa segmen/giveaway yang kawan-kawan blogger buat. Nak post cerita, idea tak berapa nak  mai. Jadi saya join segmen saja la. Yang bestnya, dalam sekadar bersuka-suka tu, terpilih pula sebagai pemenang.

Gembira tak terkata la...

Selain menang hadiah planner book 2021 daripada Eza Boom Boom, saya juga terpilih sebagai pemenang pencarian bloglist. Best la kan bila blog kita ada kat `Bloglist' blogger-blogger terkenal ni. Diaorang banyak view, insyaAllah nanti blog kita pun boleh dapat banyak view jugak. Tempias tu terkena jugak kat kita nanti kan. Hehe...rezeki...

Ha ni senarai segmen/giveaway yang saya join dan terpilih sebagai pemenang. Terima kasih banyak-banyak ya. :)
Saya pun dengan happynya dah add blog ni semua kat `My Bloglist' saya.  Okey, jemput uolls semua berkunjung ke blog diaorang juga ya.

Jumpa lagi.



Wednesday, 20 January 2021

Universiti Inspirasi Kisah Hidup

Teks: As Samsudin
Foto: BKHLegasi_Abah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Universiti Inspirasi Kisah Hidup?

Legasi Abah?

Saya nak!!

Ya Allah, terujanya rasa. Saya sudah banyak ketinggalan, tapi kali ini saya akan pastikan saya tersenarai juga. Pendaftaran sudah dibuat, tapi kenapa saya tidak menerima emel tawaran?

Tidak sudikah Mak Sri menerima saya sebagai anak muridnya lagi?

Marahkah Mak Sri pada saya?

Ya, saya tahu. Saya bukan anak yang baik. Bukan anak yang taat. Saya kecundang di tengah jalan, saya patah semangat, saya lalai, saya leka. Tapi saya tidak pernah melupakan mak dan impian saya. Saya tidak pernah berhenti mengintai mak di Facebook. Malah status mak saya set See First. Saya baca semua status mak, secara senyap...

Setiap hari wall facebook saya penuh dengan cerita tentang Legasi Abah. Gembiranya mereka lalu-lalang tanpa sedar ada hati yang tersiksa. Saya membuka emel lagi. Saya periksa kalau-kalau ada emel dari tim Legasi Abah tapi hampa. Tak cukup di telefon, saya buka pula di laptop saya. Namun tetap tidak berjumpa apa-apa. Adakah pandangan saya sudah terhijab atau pun memang tiada emel untuk saya?

Bila saya terbaca status mak secara umum meminta periksa emel takut ada yang terlepas pandang, hati saya terdetik, mesti ada yang tak kena ni. Mak mesti tahu ada emel yang telah dihantar namun tidak mendapat respon yang sewajarnya. Jika tidak mana mungkin mak memuat naik status sebegitu. Saya kembali memeriksa inbox saya. Tetap sama!

Ah, tak boleh jadi ni!

Saya menghubungi kembali Ketua Penyelaras Projek #BKHLegasi_Abah, Puan Nurul Asyikin Ngadiso.

"Salam Puan. Lepas daftar kena tunggu emel apa-apa daripada Mak Sri dulu ke?"

Dan jawapan yang diterima amatlah menggusarkan hati saya. Saya baru satu langkah, baru daftar, ada banyak langkah lagi yang belum saya ambil sebelum saya diterima masuk ke dalam bilik kuliah. Terasa jauh saya dari BKHLegasi_Abah tapi dalam masa yang sama, saya yakin tim Legasi Abah tidak akan menghampakan saya.

"Mohon taip perkataan `legasi' di search jika tidak menerima sebarang emel." Pesan Puan Nurul Asyikin lagi.

Ya, betul juga kan. Cepat saja saya membuka kembali emel dan melakukan seperti yang disyorkan. Dan, benar bagai dijangka.

Tudia, tiga hari lepas!

Terasa ingin melompat sampai ke bintang. Gembiranya rasa seolah-olah baru pertama  kali dapat masuk universiti. Dulu masa dapat masuk ke USM pun tak terasa nak melompat sampai ke bintang tapi kali ini gembiranya lain macam. Dan dalam masa yang sama perasaan takut tu tetap ada. Takut kerana sedar dengan keupayaan diri dan tak yakin mampu berjalan seiring dengan anak-anak mak yang lain. Dan yang paling saya takuti adalah rotan mak. Ya, mak dan rotannya!

Alhamdulillah, terima kasih mak kerana sudi menerima saya sebagai salah seorang dari tim BKHLegasi_Abah. Terima kasih kerana memberi peluang untuk saya terus menggali ilmu dan memperkukuhkan lagi ilmu penulisan dalam diri. Terima kasih juga kepada Puan Nurul Asyikin kerana banyak membantu memudahkan urusan saya.

Impian saya masih belum tercapai. Namun tanpa kesungguhan, impian saya cuma tinggal sebuah mimpi, mimpi yang takkan bermakna. Doakan saya dapat graduasi dengan cemerlang ya. 

InsyaAllah.

Jumpa lagi.


My First Giveaway by Blog Sal

Teks: As Samsudin
Sumber: http://blognisalpunya.blogspot.com/

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner kalau nak join ya :)

Giveaway pertama di tahun 2021. Senang sangat join giveaway ni, simple saja syarat dia tapi hadiah dia best. Selain boleh dapat fridge magnet, kita berpeluang dapat hadiah misteri lagi tau.

Jom la join.

Okey, jumpa lagi.





Tuesday, 19 January 2021

Menang Hadiah Segmen By Eza Boom Boom

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Saya nak berkongsi keterujaan saya dengan pembaca semua. Saya menang 'Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom'. Seronok tak terkata sebab tahun baru dah menjelma kan. Jadi bila dapat hadiah sebuah Planner Book 2021 tu, memang bagai pucuk dicita ulam mendatang la kan.

Tambahan lagi, saya memang suka menulis, suka mencoretkan kata-kata di atas kertas. Jadi memang saya memerlukan banyak buku nota dan planner.

Terima kasih Eza di atas hadiah yang comel ini. Senang sangat berurusan dengan Eza. Smooth dan hadiah pun cepat jer sampai. Dan terima kasih juga sebab masukkan link blog saya dalam 'My Bloglist' Eza. Alhamdulillah....

Korang yang kat luar tu, jomlah kita sama-sama join segmen yang dibuat oleh blogger-blogger lain. Mana tahu rezeki kan, dapat hadiah best. Kalau tak dapat hadiah pun tak apa, yang penting sama-sama menyokong antara satu sama lain.

Jumpa lagi.

Monday, 18 January 2021

Good Bye 2020, Welcome Rejoice 2021

Teks: As Samsudin
Foto: Carian Google

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.


Alhamdulillah,
syukur atas segala rahmat-Mu. ❤

2020 sudah sampai ke penghujungnya
Lembaran demi lembaran terisi jua
Bersama indahnya senyum dan juga tawa
Bersama peritnya luka dan air mata.

Dunia ini sememangnya banyak kejamnya
Namun pandanglah warnanya
Pilihlah antara kaca dan permata
Antara syurga dan neraka.

Waktu terus berjalan
Dunia belum lelah
Hidup belum tewas
Tak perlu menoleh ke belakang
Belajarlah berlari terus ke hadapan.

Selamat tinggal 2020
Aku sudah banyak belajar darimu
Selamat datang 2021
Semoga semakin banyak lagi dapat aku belajar dari hari-harimu.

Jumpa lagi.



Wednesday, 30 December 2020

Giveaway by Blog Tangan Gebu

Teks: As Samsudin
Sumber: tangangebu27.blogspot.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Klik banner untuk join ya :)

Cantik kan banner giveaway ni? Ha, sebab banner dia cantik, terus tertarik nak join giveaway ni. Bukan tu saja, join sebab tengok hadiah yang ditawarkan juga. Hadiah dia sangat-sangat memikat hati. Dah berangan nak dapat beg tu... 

Mesti cantik kan kalau letak nama kat situ. Hehe..

Apa-apa pun, kalau ada rezeki saya... Alhamdulillah. Kalau tak ada pun, kita syukur juga. Yang penting support semua kawan-kawan blogger.

Jom la semua, ramai-ramai kita join giveaway by blog Tangan Gebu ni. Boleh klik banner ya untuk join.

Jumpa lagi.




Tuesday, 29 December 2020

Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com

Teks: As Samsudin
Sumber: mialiana.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2021 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 29/12/2020 sehingga 10.00 pagi 30/12/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2020.

** jom support Mia Liana....

Jumpa lagi.