Tuesday, 20 October 2020

Puding Karamel Guna 4 Bahan Jer!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Siapa kat sini penggemar Puding Karamel? Mesti ramai yang suka kan. Dan ramai yang pandai buat puding ni sebenarnya tapi saja la nak share resepi saya ni. Lain orang lain bahannya, lain caranya, dan lain pula kesedapannya. Cewah... Tak ada la, saja nak share kat sini untuk rujukan anak cucu nanti. Senang la diorang nak buat, terus cari kat blog ni saja. Hahaha...

Tapi, nak bagitau juga. Sebenarnya saya belajar buat Puding Karamel ni dari kawan saya, Farini. Minta resepi dari dia sebab puding dia sedap. Lama dah... Dan sampai sekarang puding ni memang menjadi puding kegemaran saya sekeluarga.

Okey, jom kita tengok resepi Puding Karamel versi Turtle Runner yang teramat la simple ni. Guna 4 bahan jer!!



Puding Karamel

Bahan-bahan:

6 biji telur
1 tin susu cair
1/4 cawan gula
1 camt esen vanila

Untuk gula perang
1/2 cawan gula

Cara-cara:

  1. Buat gula perang dulu. Masak 1/2 cawan gula sehingga kuning keperangan. Ratakan dalam loyang. Dah siap ratakan, saya masukkan dalam peti ais dulu sementara nak siapkan adunan.
  2. Untuk adunan senang saja. Masukkan semua bahan dalam satu bekas. Semuanya ya. Lepas tu kacau hingga sebati. Nak kacau guna apa tu, ikut suka kita la. Nak guna pemukul telur boleh, nak guna mixer pun boleh. Dah sebati semua, terus masukkan dalam loyang tadi.
  3. Tutup loyang tu dengan aluminium foil, Kenapa? Sebab saya tak nak air menitis atas puding saya tu. Hahaha... 
  4. Kukus atas api sederhana selama 45 minit. 
  5. Dah masak, biarkan sebentar bagi dia sejuk sikit. Lepas tu baru masukkan dalam peti ais. Sebelum hidang jangan lupa terbalikkan dulu. 
Tara... dah siap Puding Karamel yang enak.


Tips:
  1. Masa buat gula perang ni kena sabar banyak ya, api kena perlahan sebab kalau api kuat, gula belum cair sepenuhnya tapi dah hangit. Kalau hangit memang tak sedap la. Saya suka tunggu sampai gula tu bertukar warna sampai perang. Kalau biar pelan-pelan dia perang, memang akan terasa pahit sikit. Tapi pahit yang enak. Haha...
  2. Dah siap gula perang, cepat-cepat ratakan dalam loyang. Kena cepat tau, sebab gula ni cepat beku. Nanti kalau dah beku tak boleh nak ratakan dah. Terus spoil puding kita tu nanti. 
  3. Pengukus kena panaskan awal ya. Selalunya, saya panaskan pengukus dulu sementara nak buat gula hangus dan adunan. Panaskan siap-siap. 
  4. Masa sejukkan dalam peti ais tu, saya masukkan jer loyang tu terus sekali dengan aluminium foil tu. Kiranya saya belum terbalikkan dalam pinggan la. Biar sejuk dulu. Masa nak hidang nanti baru saya terbalikkan.
  5. Untuk adunan tu, saya masukkan suku cawan gula saja. Manis-manis buah gitu. Jangan tambah gula tau, nak kurangkan lagi sikit tak apa. Sebab nanti bila dah bercampur dengan gula perang, cukup elok manisnya.
  6. Adunan ni sesuai untuk loyang saiz 20cm. Cukup elok tebal dia. Kalau nak guna loyang saiz besar, gandakan saja bahannya.
Okey, selamat mencuba.

Jumpa lagi.






Wednesday, 30 September 2020

K e c e w a

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


K e c e w a .

Mengapa harus ada rasa kecewa? 

Kerana kita adalah manusia biasa yang punya segala rasa dalam jiwa. Namun, jika kita percaya pada Qada' dan Qadar, kita akan faham bahawa kecewa itu cuma sebahagiaan daripada ujian dan dugaan dalam kehidupan. Jadi, hadapilah dengan penuh rasa kesabaran, ketabahan dan kekuatan.

Kecewa yang kita rasa sebenarnya adalah cara Allah mahu menguji kita. Dia mahu melihat sejauhmana kita bergantung pada-Nya. Sejauhmana kita bersabar dengan setiap ujian-Nya. Dan yang lebih penting lagi, adakah kita akan terus kekal dengan-Nya atau berpaling dari-Nya. 

Ingatlah, di setiap kesulitan pasti ada kemudahan. 

Surah Al Insyirah Ayat 6.
إِنَّ مَعَ ٱلْعُسْرِ يُسْرًا

Ertinya: Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

InsyaAllah, bila sampai waktunya semuanya akan berlalu pergi. Bersangka baiklah dengan Allah dan yakin pada-Nya. Janji Allah swt itu pasti.

Jumpa lagi.


Monday, 28 September 2020

Isnin Bermulanya Hari

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Permulaan hari bagi setiap orang tidak sama. Ada yang hari Ahad, ada yang hari Isnin. Namun bagi kebanyakan orang adalah hari Isnin. Begitu juga saya. Selalu kita dimomokkan dengan isu Monday Blues yang membawa maksud emosi yang kurang baik di hari pertama. Rasanya, setiap orang ada Monday Blues nya yang tersendiri. Kadang-kadang tu bukan hari Isnin saja, ada juga terjadi mood yang tidak baik di hari Selasa. Tak kurang juga pada hari Rabu, Khamis, Jumaat atau hujung minggu. Tapi Monday juga yang kena.

Kesian Monday!

Walau apa pun, mulakan hari kita dengan kalimah Bismillah. Semoga hari pertama kita dan seterusnya sentiasa di dalam redha Allah swt dan dipermudahkan segala urusan kita.

Bismillahi tawakkaltu 'alallah. La haw la wa laa quwwata illa billah.
Ertinya: Aku bertawakal kepada Allah, tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan-Nya.

Jumpa lagi.


Sunday, 27 September 2020

Aktiviti Hujung Minggu

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hello geng...

Hujung minggu ni korang buat apa ya? Hari ni saya macam biasa, kemas rumah dan mengadap laptop saja la. Semenjak PKP ni rutin hujung minggu pun dah berubah sepenuhnya. Mood berlari dah hilang. Hanya menghabiskan masa di rumah kecil saya saja.

Kemas rumah.

Yang paling saya suka sudah tentulah ubah susun atur barang. Sekejap di sana, sekejap di sini. Tapi tak banyak beza pun, ruang pun terhad kan. Jadi kita susun bagi nampak sedap mata kita memandang cukuplah kan. Walaupun ruang terhad tapi berjam-jam juga la habiskan masa di situ. Sambil kemas sambil belek barang-barang yang ada. Semua koleksi kesayangan memang banyak kenangannya. Jadi, banyaklah yang boleh dikenangkan. Kan....



Tapi ini hanya sementara sahaja. Insyaallah, ada rezeki nanti saya plan nak ubahsuai rumah. Jadi, susun atur barang akan berubah lagi nanti. Cuma yang pasti sudut membaca dan sudut larian wajib ada dalam rumah saya. 

Run And Read.

Ini impian saya. Nak sediakan satu ruangan khusus untuk mini library dan koleksi-koleksi larian saya. Memanglah selama ini saya ada mini library di rumah tapi kali ini saya plan nak buat satu ruang khusus yang tak berkongsi dengan ruang tamu saya. Jadi pengunjung mini library saya tu tak perlu masuk terus melalui ruang tamu, masuk bahagian luar saja. Senang dan selesa nanti.

Okeylah, berangan tu berangan juga. Tapi jangan angan-angan kosong ya.

Jumpa lagi.




Friday, 25 September 2020

Rindu Menyapa Lagi

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Rindu menyapa lagi.

Dunia blogger yang telah lama ditinggalkan. Sememangnya masa cukup mengekang namun idea juga kekeringan. Betullah kata orang, bukan mudah untuk mengurus masa, nak buat dua tiga kerja dalam satu masa. Bila fokus dengan benda ni, benda lain terabai. Bukan tak cuba untuk urus masa sebaiknya, buat semua benda sebaiknya, tetapi pada akhirnya diri sendiri yang letih.

Penat tak terkata.

Stress.

Jangan bandingkan diri kita dengan orang lain. Kemampuan seseorang individu itu tidak sama. Ada benda yang perlu kita genggam erat dan perjuangkan, ada juga benda yang perlu kita lepaskan. Yang penting, kita tahu apa yang kita mahu dan terus perjuangkan segala impian agar kejayaan dapat dikecapi. Jangan biar terkubur begitu sahaja. 

Kuatkan hati, tekadkan azam.

Semoga kita semua terus cekal dan istiqamah dalam apa jua yang kita lakukan.

Jumpa lagi.



Friday, 8 March 2019

Happy Women's Day 2019

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Happy Women's Day🌹

To a woman who is strong, clever, compassionate, beautiful and unique. May you continue to inspire those around you.

#BalanceforBetter #thanksintel




Jumpa lagi.


Thursday, 7 March 2019

Antologi Sejadah Dihamparkan Zikir Kita Lagukan

Teks: As Samsudin
Foto: #bkhkembar10

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.



Pre-Order buku Antologi Sejadah Dihamparkan Zikir Kita Lagukan masih dibuka. Buku ni limited edition ya. Cepat order kalau tak nak terlepas.
Tema: Peluang Kedua
Harga: RM30 (tidak termasuk postage)
Klik untuk order -- > wasap.my/60184044132/preordernovel
Buku akan dipos selepas Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019.
Jom As belanja sedikit sedutan salah satu kisah di dalam buku ni.
===============
“Tak baik kau cakap macam tu Saffiya. Kita tak tahu apa yang Allah SWT dah aturkan untuk kita. Kalau kau rasa Hakimie tu bersalah, kau maafkanlah dia. Mana tahu kau akan rasa lebih tenang lepas ni,” Lina cuba menasihatiku.
“Lelaki tak guna tu, kau ingat aku akan maafkan dia? Sampai mati pun aku tak akan halalkan semua yang dia dah ambil dari akulah! Sampai mati pun dia tetap berhutang dengan aku!”
“Kau tau tak Lina, mak aku selalu cakap, kalau kita tak bayar hutang orang… nanti di akhirat usung lah bara api pi cari orang tu. So what. Kau tunggulah… kalau di dunia dia tak bayar, kau ingat dia boleh lepas di akhirat?”
Jangan mimpilah Hakimie!
Lina hanya menggeleng memandangku.
“Sudahlah tu Saffiya. Daripada kau buang masa fikirkan Hakimie tu lebih baik kau ikut aku join run. Kau pun dah lama tak join kan. Mana tahu lepas ni kau dapat lelaki Kenya pula. Kau kan tak suka lelaki Melayu!”
================
Jeng jeng jeng....
Korang rasa Saffiya join run dapat lelaki Kenya tak? Hehehe... Cepat teka dan cepat order buku ni... baru tahu jawapan korang tu betul atau salah...
Jumpa lagi.