Foto: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
#akubackpacker
SALMA RESTAURANT, HATYAI
Sebelum pi Hatyai, memang dah plan nak makan kat Restoren Salma ni. Kebetulan sampai kat Hatyai dah time lunch so kita pi makan dulu la. Restoren Salma ni kat Hatyai town jer, jalan kaki jer lalu ikut shop lot tu. Kalau tak jumpa tak pe, try jer tanya orang yang kerja kat kedai-kedai tu. Mesti depa taw...
Yang bestnya restoren ni ada aircon. Kat luar pun boleh duduk juga tapi lebih baik duduk kat dalam kan. Sejuk sikit, selesa sikit kan. Hehe... Tapi nak habaq mai, orang memang ramai la. Kadang-kadang penuh sampai tak ada tempat duduk. So kena tunggu dulu la sapa-sapa bangun. Kena sabar sikit noo. Sebab restoren ni kecil sikit, tempat memang terhad.
Dah dapat tempat duduk. So, apa lagi.. jom kita order. Perut dah lapar sangat ni. Ada macam-macam menu kat sini yang boleh kita cuba. Masakan Thai kan... rasanya semua pun tahu menu apa yang ada. Tomyam Campur memang menu wajib lah. So kita order Tomyam Campur Merah, Kerabu Mangga, Seafood Goreng Daun Kari dan Nasi Putih. Air pula semestinya Teh Ais dan Green Tea Ais.
TEH AIS & GREEN TEA AIS
Rasanya semua orang tahu yang Thailand ni memang terkenal dengan Teh Ais dan Green Tea yang amat sedap. Memang sedap betul la. Tak reti nak cerita macam mana. Pi la try sendiri hokeeh ^_^
TOMYAM CAMPUR MERAH
Tomyam merah, bukan tomyam putih. Rasanya memang sedap sangat dan pedas. Makan tak pandang kiri kanan, masa tulis entri ni pun dah telan air liur. Hmmm...
KERABU MANGGA
Ni memang menu favourite saya. Kerabu Mangga kat sini dia letak sotong kering. Rasa memang sedap ya amat la. Tapi saya tak suka sotong kering.Try juga makan sikit, sedap jer pun cuma tak berapa gemar jadi saya letak tepi saja la. Mangga tu makan sampai licin pinggan. Sedap bak hang!!
SEAFOOD GORENG DAUN KARI
Seafood Goreng Daun Kari ni sotong dan udang yang digoreng bersama bawang dan daun kari. Rasanya dia ada letak rempah kari sikit untuk buat kuah tapi kuah dia memang pekat la. Sedap... memang kena dengan selera saya.
Seafood Goreng Daun Kari ni sotong dan udang yang digoreng bersama bawang dan daun kari. Rasanya dia ada letak rempah kari sikit untuk buat kuah tapi kuah dia memang pekat la. Sedap... memang kena dengan selera saya.
Alhamdulillah, dah kenyang pun. Sekarang kita nak gerak pi hotel. Jom kita pi cari tut tut dulu. Korang pernah naik tut tut tak? Best ke?
Nak tahu best ke tak...nantikan cerita kami naik Tut Tut di entri seterusnya.
Adios!
Berapa orang backpacker tu?
ReplyDeleteHihi...dua org jer...
DeleteBestnya dapat pergi sini. Orang kata Thailand ni syurga makanan.
ReplyDeleteBest Diana...makan suma sedappp....
Delete