Wednesday, 13 April 2016

Team Building At Sedim Riverside Resort

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

[21 March 2016]

Q1 Team Building kembali lagi. Kali ini kita pi main ayaq kat Sedim Riverside Resort atau lebih dikenali sebagai Santai Sedim Resort yang terletak hanya 30km dari Kulim. Kira dalam 40 minit pemanduan sahaja.

Team Building kali ini disertai seramai sepuluh orang dari team Penang dan Kulim. Oleh sebab saya seorang saja bunga di samping kumbang-kumbang jadi saya tak perlulah drive. Car pool dengan boss-boss saja. Kami bertolak seawal 8:45am dari Intel Kulim dan sampai di sana lebih kurang pukul 9:45am. Drive slow saja... sebab konvoi kan... relax-relax sambil tengok pemandangan kiri-kanan. Jalan nak pi ke Santai Sedim Resort ni memang senang sangat-sangat. Signboard ada di mana-mana, di sepanjang jalan dan di setiap simpang. Just follow saja... memang tak kan sesat.

Santai Sedim Resort ni rupa-rupanya milik salah seorang ex-boss yang memang saya kenal sangat-sangat. Dah lama tak jumpa En Aziz... masih mesra macam dulu juga. Kira Team Building kali ini macam reunion la dengan En Aziz.


Suasana kat sini amatlah tenang dan damai. Tengok air yang bersih dan jernih tu rasa macam dah tak sabar nak terjun. Memang air dia bersih sangat-sangat. Dan..... sejuk you. Sejuk sangat-sangat.... best kalau dapat berendam kat sini.


Program bermula dengan Ice-Breaking session. Seronok dengar cerita En Aziz tentang Santai Sedim Resort ni. Hmm, kalau saya ada budget besar nak buka resort jugalah. Satu pelaburan jangka panjang yang bijak. Lepas tu kami dibawa melawat kawasan sekitar, siap bawa masuk chalet. Memang best chalet kat sini. Lengkap macam rumah sendiri. Kira selesa lah kalau nak bermalam kat sini.


Lepas tu kita breakfast dulu. Menu kali ini Nasi Lemak dan kuih-muih bersama Teh dan Kopi panas. Makan boleh tambah yea... lagipun dok tunggu ada lagi sorang belum sampai. Sambil makan sambil bercerita.



Okay, sementara tunggu En Zahari kami mulakan aktiviti santai iaitu main air. Wehooo..... syok wooo. It's a hot day, but the water is so cool! Ayaq sejukkk.... rasa macam tak mau naik dah.




Hari dah semakin panas. We are getting ready for the big race! Tubing is coming. Jom jom... kita randok ayaq dulu. Ha ingat senang ka nak randok ayaq naik ke atas, melawan arus pulak tu. Memang guna tenaga yang banyak. But definitely it's nice and cool. Let's enjoy!!



Lepas tu kita start Tubing turun balik sampai ke Santai Sedim. Memang mencabar sungguh la... dok kayuh-kayuh dengan tangan sepenuh tenaga dah tapi tak jalan-jalan juga. Dok heran pasaipa... rupa-rupanya tangan ceq tak sampai... dok kayuh kuat dah tapi dok kayuh kok atas jaa. Mana nak jalan.... Tu la, ni semua pasal pelampung tu la besar sangat. Peluk dia saja pun dak habis tangan. Hahah~



Aktiviti River walking dan Tubing ni ambil masa dalam dua jam juga la. Sampai saja kat Santai Sedim dah dekat pukul 3pm. Perut semua berkeroncong tak ingat. Saya terus bersihkan diri kat chalet. Nasib baik saya sorang jaa, tak payah nak berebut bilik air. Selesai semuanya kita makan dulu. Menu untuk lunch semestinya menu masakan kampung lengkap dengan ikan talapia bakar, ulam-ulaman dan air asam.

Aktiviti diteruskan dengan Team Games. Mula-mula saya rasa they all plan nak buat Tresure Hunt yang lebih mencabar tapi memandangkan masa tak cukup kami buat game simple-simple sahaja. Kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap kumpulan kena jawab 10 soalan. Soalan banyak berkisar tentang kawasan Santai Sedim itu sendiri. Setiap jawapan harus disertakan dengan bukti bergambar. Nampak macam senang tapi banyak gak yang tak kena. Hahah~

Team yang menang dapat hadiah Penginapan Percuma untuk satu malam. Okay la tu, boleh bawa family bersantai kat sini! Sebelum balik kitaorang minum petang dulu. Makan bihun goreng apa sikit lepas tu terus balik la. Sampai office lebih kurang pukul 5pm.

Apa-apa pun memang enjoy la. Hilang segala stress kerja yang berlambak tu. Uolls kalau nak buat Team Building boleh rekomen kat boss buat kat sini ;)

Okay, sampai jumpa lagi.

Adios!

No comments:

Post a Comment