Foto: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini As nak berkongsi resipi Kari Udang Memikat Hati yang menjadi kesukaan As dan Aliff. Senang sangat nak masak kari udang ni. Bahan pun ringkas saja.
Yang penting, ini adalah resipi nenek kesayangan kami.
Bahan-bahan:
- Udang
- 1 bungkus rempah kari ikan
- 2 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- halba campur
- daun kari
- santan
- 1 camt kerisik
- sedikit cili padi dan cili hijau
- garam dan kicap cair
Cara membuatnya:
- Hiris bawang merah dan bawang putih. Tumis bersama halba campur dan daun kari sehingga kekuningan.
- Masukkan rempah kari ikan yang telah dibancuh dengan sedikit santan. Masak sampai pecah minyak dan hilang bau rempah.
- Masukkan santan. Tunggu sehingga santan mendidih.
- Masukkan udang.
- Masukkan cili padi dan cili hijau. (As suka pedas)
- Masukkan kerisik, garam dan kicap cair secukup rasa.
Dah siap. Boleh dihidang bersama nasi putih dan sambal belacan :)
Selamat mencuba ya.
Nota:
- Untuk bahan-bahan tumis tu tak perlu letak halia.
- Tak perlu masukkan air asam jawa.
- Kalau suka pedas, masukkan sedikit cili padi dan cili hijau (last sekali). Kalau tak suka tak apa.
- Untuk perasa, As suka letakkan hanya sedikit garam dan selebihnya As guna kicap cair cap ayam piru. :)
Jumpa lagi.