Tuesday 23 June 2015

Alkisah Ramadan 1436H

Teks: Masitah Samsudin
Foto: Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Saja nak corat-coret... dah 06 hari kita berpuasa. Kalau nak diikutkan, saya ada sedikit rasa malas untuk berkongsi juadah berbuka puasa dan juga sahur. Bukan malas apa, masa yang ada untuk saya amat terhad. Jadi saya gunakan masa yang terhad itu untuk berehat. Hehe... nanti tak cukup rehat pula saya juga yang susah. Kan... kan... Lagi susah kalau terbabas sahur... ;) Jadi memang tak sempatlah nak mengadap laptop segala.

Tapi semalam masa tengah sahur... sedang asyik tengok the kids makan, tiba-tiba saja saya terfikir. Saya kena tulis resepi kat blog... at least sebagai panduan untuk mereka bila saya dah tak ada nanti. Erk... boleh pula terfikir begitu. Adakah...?

Sebenarnya, selama ini pun saya jarang beli juadah berbuka atau sahur kat luar. Pasar Ramadan memang jarang pergi. Kat office pun saya tak pergi cafe tinjau-tinjau juadah berbuka sebab saya memang tak akan beli. Balik kerja saya akan masak 2-3 hidangan untuk berbuka, masak lebih untuk sahur sekali. Tapi itulah, masak 2-3 hidangan saja. Tak masak banyak, tapi memang cukuplah untuk saya sekeluarga.

Lagipun dekat kejiranan saya, berkongsi juadah masih diamalkan sehingga hari ini. Kalau masak 2-3 jenis juadah pun, nanti time buka puasa mesti penuh atas meja. Jiran sebelah rumah bagi, jiran depan rumah bagi. Memang best XD

The kids pula memang suka kalau saya masak. Tiap-tiap hari minta saya masak makanan kegemaran mereka. Siap buat senarai hari ni masak ini, esok masak itu. Haha... anak chef la katakan... pandai arah saja... pandai masak juga sebenarnya... Hehe...

Oh ya berbalik kepada nak kongsi resepi tu, macam biasa la... resepi saya memang resepi yang mudah dan ringkas. Orang kata resepi mak-mak...resepi orang kampung.... janji makan sedap cukuplah. Nanti next entry saya kongsi hokeeh.

Okeylah, selamat berpuasa.

Jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment