Wednesday, 24 February 2021

Menang Segmen Drop Your Link! By Adinda Baizura Mazlan

Teks: As Samsudin
Foto: Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Saya menang lagi!

Alhamdulillah, saya terpilih sebagai pemenang kedua untuk Segmen Drop Your Link! By Adinda Baizura Mazlan. Pemenang dan diumumkan sebaik sahaja segmen ini tamat tapi dua minggu kebelakangan ini saya sibuk dengan urusan peribadi maka lambatlah saya berblogwalking.

Jadi saya baru tahu jer ni :)

Boleh tengok senarai pemenang di SINI ya.

Alhamdulillah, link blog saya dah ada kat blog Adinda. Terima kasih ya Adinda Baizura Mazlan, sudi izinkan saya menumpang kasih di sana. As doakan semoga murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan.

Jumpa lagi.



Menang Tempat Pertama Giveaway Blog Tangan Gebu

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Alhamdulillah, gembira sangat-sangat bila dapat tahu saya menang tempat pertama untuk Giveaway Blog Tangan Gebu. Rasa tak percaya pun ada. Sampaikan dua tiga kali belek post pemenang tu. Hehehe....

Boleh tengok post pemenang di sini ya :)

Dan hadiahnya adalah sebuah Jute bag yang cantik beserta nama saya yang comel. Hehehe... Hadiah dah pun selamat sampai ke tangan saya. Memang cantik sangat beg tu. Sesuai sangat nanti kalau nak balik kampung, atau pergi berkelah, atau nak bawa pergi shopping pun boleh. 

Terima kasih ya MSA dari Blog Tangan Gebu. As doakan semoga MSA terus dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan dan berjaya dalam Master study.

Alhamdulillah. ^_^

Jumpa lagi.

Friday, 19 February 2021

Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources

Teks: As Samsudin
Sumber: onbakbergigi.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner kalau nak join ya :)

Jom la kita join segmen ni. Bak kata OM, "untung sabut timbul, untung batu tenggelam."

Jumpa lagi.

Giveaway Vektor 2.0 by Cuya

Teks: As Samsudin
Sumber: nasuha-itsmyessay.blogspot

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner untuk join :)

Hadiah?

Dua pemenang akan menerima hadiah vektor (digital drawing). Nak tengok contoh-contoh vetor boleh visit ig cuya ya :)


Jumpa lagi.





Sunday, 14 February 2021

Selamat Hari Lahir Ayah

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


14 Februari 2021
Selamat Hari Lahir Ayah!

Alhamdulillah, akhirnya hari ini datang lagi. Selamat Hari Lahir Ayah. Semoga ayah sentiasa dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Semoga ayah sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dirahmati Allah swt dunia dan akhirat.

Setiap tahun kami adik-beradik tidak pernah lupa untuk menyambut hari lahir ayah bersama-sama. Pot Luck gathering semestinya. Tapi tahun ini, kita tunggu habis PKP dulu ya. 

Dan semestinya, buku antologi BKH Legasi Abah yang bakal terbit akan menjadi hadiah yang paling istimewa buat ayah. Tak sabar rasanya nak hadiahkan untuk ayah. Agak-agak apa reaksi ayah ya?

Saya pun dah tak sabar nak dengar review ayah!

Ayah,
The older I get, the more I appreciate having you for a dad. Thank you Ayah. You are so special in every way!

Jumpa lagi.



International Book Giving Day - Tugasan 9

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi
Video: UniKH

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Tugasan 9

14 Februari 2021
International Book Giving Day

Tahukah anda?

Hari ini, 14 Februari diisytihar sebagai International Book Giving Day oleh pihak UNESCO sejak tahun 2012. Sebanyak 44 buah negara telah turut serta dalam menyambut acara ini.

Kami di Universiti Kisah Hidup (UniKH) juga menyambutnya dan acara ini akan dijadikan acara tahunan dalam kalendar UniKH.

Mesti seronok kan kalau kita dapat bertukar-tukar buku. Apatah lagi jika kita mendapat buku yang telah lama kita idamkan. Ataupun buku yang baru pertama kali kita melihatnya atau mengetahui tentang kewujudannya.

bagaimana pula kalau kita dapat buku yang sudah lama kita cari tapi malangnya sudah tiada di pasaran? Lagi teruja kan.



Saya ada beberapa buah buku untuk ditukar termasuk buku antologi pertama saya yang bertemakan Peluang Kedua. Jom, apa kata kita ambil peluang ini untuk bertukar-tukar buku dengan saya. Ada yang sudi tak?

Kalau ada yang sudi boleh hubungi saya ya.

Nota:
Saya belum berkesempatan untuk meminang sahabat UniKH. Harap-harap ada yang sudi terima pinangan yang terlewat ini ya. :)

Jumpa lagi.


Saturday, 13 February 2021

Segmen Blogwalking By Si Hati Berbolak-Balik

Teks: As Samsudin
Sumber: loveneddy.blogspot.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner untuk join :)


Selamat berhujung minggu ya geng. Jom kita join segmen by Si Hati Berbolak-balik ni. Support kawan-kawan yang nak kembali aktif sebagai blogger.

As pun kadang-kadang ada masa menyepi juga. Jadi support kawan-kawan semua memang penting untuk seorang blogger kan.

Ayuh.

Jumpa lagi.


Wednesday, 10 February 2021

Koleksi Buku Januari 2021

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Ini adalah buku koleksi untuk Januari 2021. Buku-buku ini dah lama saya beli sebenarnya. Sengaja saya kongsikan di sini sebagai suatu semangat untuk saya melestarikan misi membaca saya.

Misi membaca saya untuk tahun ini adalah sebanyak 21 buah buku. Jadi saya memilih dua buah buku ini dahulu sebagai langkah pertama untuk saya kembali menjadi seorang 'ulat buku'.

I'm Not A Monster - Sara Aisha

Terbang Tinggi : Inilah Kisahku
Dari Airasia ke QPR - Tony Fernandes

Semoga misi saya ini berjaya.

Jumpa lagi.



Idea Untuk Hadiah Hari Jadi

Teks: As Samsudin
Foto: Tim Eszz Ibrahim

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Tak tahu nak bagi hadiah apa untuk hari jadi?

Perfume Eszz Ibrahim kan ada. Perfume Eszz Ibrahim ni memang best tau! Wangi dah murah!
  • Eau De Parfum (EDP)
  • Tahan sehingga 8 jam
  • Mesra solat
  • Bau yang sangat lembut dan wangi 
  • 2pcs/box
  • 10ml + 10ml
  • Harga SM RM39.90 & SS RM45.90 (tak termasuk postage)


Jadi, mai la order dengan saya. Mesti orang tersayang tu happy dapat hadiah perfume. Semakin harum mewangi perhubungan tu nanti tak kira lah hubungan suami isteri, keluarga ataupun hubungan persahabatan.

Boleh contact saya tau DI SINI.

Jumpa lagi.

Tuesday, 9 February 2021

thes's Love Giveaway'

Teks: As Samsudin
Sumber: itsthesuraya.blogsport.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner kalau nak join ya :)

Sweet kan banner ni?

Jom la kita join ramai-ramai.

Jumpa lagi.



Segmen Pencarian Bloglist 2021 By NanieyBarnieyLurviey

Teks: As Samsudin
Sumber: naniey.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner ni kalau nak join ya :)

Segmen ini akan berakhir pada 5 Mac 2021. Jadi jom ramai-ramai kita support ya.

Jumpa lagi.



Monday, 8 February 2021

BKH Legasi Abah - Tugasan 6

Teks: As Samsudin
Foto: UniKH

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Tugasan 6

Penjenamaan Diri Sebagai Saudagar Perkataan.

Apabila Mak Sri Diah Shaharuddin mengemaskini posting untuk tugasan 6 dan mengumumkan bahawa malam ini (7 Februari 2021) ada kuliah bersama Dato' Roslan Ab Hamid, hati terus rasa berdebar-debar. 

Siapa tak kenal Dato' Roslan kan?! 

Beliau merupakan seorang Public Speaking Guru Nusantara yang memang terkenal di seluruh Malaysia juga di Indonesia. Bukan mudah dan murah kalau nak ikuti satu-satu kelas beliau. Namun alangkah bertuahnya saya dan semua rakan siswa siswi Universiti Inspirasi Kisah Hidup (UniKH) yang berpeluang menimba ilmu dengan beliau secara percuma. Ya, percuma tau.

Memang terbaiklah usaha Mak Sri dan Tim UniKH. Terima kasih banyak-banyak.

Segar sungguh rasanya bila dapat menghadiri kuliah Dato'. Kuliah selama 45 minit ini amat padat dan sendat. Terlalu banyak perkara-perkara baru dan ilmu yang amat berguna untuk saya sebagai penulis pemula. Setiap butir kata yang dilontarkan memang tepat dan melekat.  Semuanya amat bermakna. Sampaikan tak sempat nak kelip mata.

Tak sempat nak berfun time juga.

Sendat dengan ilmu.

Alhamdulillah, rasa bersemangat lagi nak menggali ilmu bersama Dato'. Banyak lagi yang harus dipelajari terutamanya tentang aspek penjenamaan diri melalui media sosial. 

InsyaAllah, ada rezeki Dato' akan kembali memberikan kuliahnya di UniKH.

Jumpa lagi.

Sunday, 7 February 2021

Ayah Oh Ayah!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Kisah di suatu petang selepas pulang dari kerja....

Deringan telefon mengejutkan aku yang sedang leka bermalas-malasan di sofa recliner Cavenzi kegemaranku. Siapa pula yang telefon ni? Aku bangun menuju telefon yang kuletakkan di atas meja makan.

Tertera nama 'Dad' di skrin. Ayah rupanya. Jarang benar ayah telefon petang-petang macam ni. 

"Assalamualaikum ayah." Aku memulakan bicara.

"Waalaikumsalam. Itah ada mana tu?"

"Baru balik kerja ni ayah."

"Esok Itah tolong beli susu kat ayah. Kat sini tak ada jual. Kat supermarket ada la. E n s u r e nama susu tu." Aku tergelak kecil. Rasa kelakar pula bila ayah tolong ejakan padaku. Macam budak kecil pulak.

Begitulah ayah. Seorang anak biar dewasa mana pun tetap dianggap anak perempuannya. Tetap kecil di matanya.

"Okey ayah. Nanti Itah belikan untuk ayah. Tunggu hari cuti ni Itah balik."
 
"E n s u r e." Ayah mengulang lagi.

"Ya ayah, ya... Nanti Itah beli."

Telefon dimatikan selepas kami bertukar-tukar cerita makan malam. Aku meletakkan kembali telefon di atas meja. Aku menyambung malasku di sofa recliner hitamku.

Nota:
Cuti hujung minggu dah hampir sampai ke penghujungnya. Itah masih belum keluar ke supermarket beli susu untuk ayah. Nak kena rotan gamaknya Itah ni!

"Mak, rotan mana rotan?"

Jumpa lagi.

Saturday, 6 February 2021

Misi Mencari Kembar BKH Legasi Abah

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Alhamdulillah, misi mencari kembar selesai juga akhirnya. Jutaan terima kasih diucapkan kepada semua karyawan dari LA 1 hingga LA 12 yang sudi menerima huluran tangan. Bila huluran tangan bersambut tu, senyum meleret sampai ke telinga.

Pernah juga tersilap menghulur tangan, tak kurang pula yang tersilap menyambut tangan. Ada yang sampai dua tiga kali berkembar yang sama. Alahai, kelakar pun ada. Nak buat macamana kan, teruja sangat sampai tersilap kira.

Itu baru kembar 12 kan. Dah kecoh satu UniKH. Bayangkan nanti bila jumlahnya berganda, mesti gamat punya. Jangan mak terus keluarkan rotan sudahlah!

Apa pun, inilah ukhwah dalam penulisan. 

LA 1 - Norlita Ishak
LA 2 - Haninah Salim
LA 3 - Ramlah Zailani
LA 4 - Kuzie Kudin
LA 5 - Dian Y
LA 6 - Norezlin Sulaiman
LA 7 - Noraihan Awang Noh
LA 8 - As Samsudin
LA 9 - Nur Rawaidah
LA 10 - Fatimah Rashid
LA 11 - Adia Airuz
LA 12 - Junainah Abdul Jalal

Jumpa lagi.

Thursday, 4 February 2021

Buku Pertama Saya!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Dalam kesibukan dengan kuliah di UniKH dan tugasan untuk buku Antologi BKH Legasi Abah, ramai rakan dan sahabat penulis yang bertanyakan tentang buku antologi pertama saya. 

Memandangkan saya dengan penuh rasa teruja kerap kali menyatakan bahawa Legasi Abah adalah projek untuk buku antologi kedua maka, ramailah yang nak tahu tentang buku pertama kan.  

Buku pertama saya melalui projek BKH Kembar 10 merupakan sebuah buku antologi yang bertajuk Sejadah Dihamparkan Zikir Kita Lagukan. Ia telah dilancarkan pada April 2019 yang lalu sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) di Putra World Trade Center (PWTC) Kuala Lumpur. 

Buku ini juga semestinya di bawah penulis tersohor negara iaitu Puan Sri Diah Shaharuddin. Seramai 15 orang penulis terlibat dengan 15 karya yang bertemakan Peluang Kedua

Inilah karya pertama saya!


Buku ini tidak dijual di mana-mana kedai buku ya. Kena beli terus daripada penulis. Masih ada beberapa naskhah lagi di tangan saya. Sesiapa yang berminat boleh hubungi saya ya. (0184044132).

Jumpa lagi.

Wednesday, 3 February 2021

BKH Legasi Abah - Tugasan 5

Teks: As Samsudin
Foto: UniKH

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Tugasan 5

12 Tim Antologi BKH Legasi Abah

Alhamdulillah, segala puji dan syukur kepada Allah SWT yang memberikan ilham untuk menyiapkan tugasan BKH Legasi Abah.

Setelah selesai serahan manuskrip buku Antologi BKH Legasi Abah, perasaan gembira tu memang tidak terkata. Benarlah kata orang, dugaan untuk menulis bukan sedikit dugaan. Memang menguji mental dan fizikal.

Tambahan pula kita menulis tentang kisah hidup. Jadi sedikit sebanyak kita akan terganggu dengan emosi semasa penghasilan karya. Kena pandai kawal emosi kan. Walaupun banyak air mata yang keluar namun, mengalah tidak sama sekali.

Begitulah kisahnya demi sebuah buku Antologi BKH Legasi Abah. Projek yang amat istimewa ini sudah semestinya di bawah Rektor Puan Sri Diah Shaharuddin bersama Ketua Penyelaras Puan Nurul Asyikin Ngadiso. Barisan Tenaga Pengajar pula bukan calang-calang orangnya. Semuanya hebat dalam bidang masing-masing.

Tak kurang juga Ketua Kelas yang amat berdedikasi dalam menguruskan perjalanan anak-anak tim sehingga semuanya berjaya menyiapkan manuskrip mengikut masa yang diberikan. Saling sokong-menyokong antara tim juga amat utuh sekali. Tahniah!

Apa yang paling istimewanya di sini, ada 𝟏𝟐 𝐓𝐒𝐦 𝐀𝐧𝐭𝐨π₯𝐨𝐠𝐒 ππŠπ‡ π‹πžπ πšπ¬π’ π€π›πšπ‘ iaitu LA1 hingga LA12. Bermakna akan ada 12 buah buku Antologi BKH Legasi Abah yang akan terbit serentak pada bulan April 2021 nanti.

Teruja tak?

Mesti teruja kan! Cuba bayangkan 12 buah buku Legasi Abah tersusun indah di rak buku kita. 12 buah buku yang melibatkan hampir 400 karyawan, memang sangat hebat penangan itu kan.

BKH Legasi Abah bukan buku biasa-biasa tau. Ia penuh dengan kisah penulis bersama hero pertama di hati kita iaitu seorang lelaki yang kita panggil abah, ayah, walid, pak, papa, daddy atau apa saja panggilan untuk mereka.

Dan semestinya kisah yang dipaparkan merupakan kisah yang penuh suka-duka, pahit-manis dan penuh dengan kisah tauladan. Pastinya kisah-kisah ini akan mengundang air mata pembaca.

Tak percaya?

Jom kita nantikan April ini dan setkan untuk memiliki semua karya dalam 𝐓𝐒𝐦 𝐀𝐧𝐭𝐨π₯𝐨𝐠𝐒 ππŠπ‡ π‹πžπ πšπ¬π’ π€π›πšπ‘.

Nantikan!

As Samsudin
Legasi Abah 8

Jumpa lagi.

Throwback Running Event Turtle Runner

Teks: As Samsudin
Foto: Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Wah, semangat betul kan kalau bercakap tentang larian. Nak dijadikan cerita, post saya kelmarin tentang Pencen Berlari tu telah mendapat respon yang baik daripada kawan-kawan runner. Ada kawan-kawan yang bertanyakan tentang buku kisah hidup seorang Turtle Runner. Ala, dulu kan saya pernah war-warkan yang saya nak bukukan kisah larian saya.

Tapi projek tu masih dalam mimpi. Memang la impian saya nak bukukan tentang larian tapi nampaknya rezeki belum ada. InsyaAllah, suatu hari nanti kan.

Dan ada yang minta saya kongsikan pengalaman saya tu kat sini. Jadi, saya fikir okeylah jom kita buat throwback kisah-kisah larian saya dulu. Dulu-dulu pun memang ada saya kongsikan cerita larian saya kat sini. Tapi sampai pertengahan tahun 2018 saja. Lepas tu memang saya menyepi.

Okey juga kan kalau kita sambung balik cerita tu. Tunggu...!

Jumpa lagi.

Tuesday, 2 February 2021

Pencen Berlari?

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Okay, hari ini saya nak bercerita sedikit tentang dunia larian saya. Oleh sebab pandemik Covid 19 yang melanda seluruh dunia, event-event larian memang tidak dapat diadakan. Ramai di antara kita yang kecewa kan. Tapi tak apa, anggap sahaja ada hikmah di sebalik semua ini.

Bukan sahaja tak ada event baru malah event yang telah dirancang sebelum pandemik ini pun ada yang telah dibatalkan. Tak kurang juga yang telah ditukar ke tarikh yang baru. Saya pun sebenarnya ada beberapa event yang telah didaftar awal, masalahnya saya sendiri pun dah tak ingat event apa dan apa status event-event tersebut.

Nanti lah bila ada masa, baru check balik email-email lama. Hehe...

Jadi, sepanjang tempoh kita bercuti dari sebarang event sebenar, ramai juga rakan-rakan pelari yang join Virtual Run. Saya pun ada juga join VR ni tapi bukan semua la. Pilih-piih juga. Itu pun masa tahun lepas. Tahun ni belum mengorak langkah lagi. Tunggu...! Tahun ni sibuk sikit dengan aktiviti-aktiviti lain. Nantilah bila dah free sikit baru nak fikir semula pasal  larian. 

Training?

Saya training manja-manja kat rumah saja. Buat work out serba sedikit saja. Sit up, star jump, squat, plank, lunges. Cukup dah tu! Haha... Itu pun time rajin, kalau time malas saya makan tidur saja. Hahaha..

Terdetik juga hajat di hati nak beli treadmill tapi itu la, kena fikir betul-betul. Takut nanti bila beli, sama juga tak ada masa nak berlari juga. Buat hiasan saja pula kan...

Apa pun, minat berlari tetap di hati. 

Selamanya Turtle Runner.

Jumpa lagi.

Monday, 1 February 2021

Segmen Drop Your Link By Adinda Baizura Mazlan

Teks: As Samsudin
Sumber: adindabaizuramazlan.blogspot.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Klik banner kalau nak join ya :)

Jom la kita support kawan-kawan kita. Senang saja syarat dia.

Selamat bersegmen.

Jumpa lagi.


BKH Legasi Abah - Manuskrip Pertama Dah Hantar!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Submitted!!

Malam ni boleh tidur lena. Alhamdulillah.
Sekalung tahniah juga buat Tim LA8 dan semua pengkarya BKH Legasi Abah yang telah menghantar manuskrip.

Terima kasih buat Mak Sri Diah Shaharuddin, Puan Nurul Asyikin Ngadiso, Puan Norhafhizah Suliman dan sahabat penulis BKH Legasi Abah di atas segala ilmu dan dorongan. Teristimewa buat ayah dan keluarga tersayang, terima kasih daun keladi. Nanti bagi idea lagi!

Nota:
Ada yang merisik-risik buku antologi pertama saya. Baru merisik, terus dipinangnya. Alhamdulillah. Nanti bila berkelapangan, saya akan kongsikan tentang buku #bkhkembar10 di sini ya.

Jumpa lagi.