Monday, 19 June 2023

PBAKL 2023 - Wajib Singgah Reruai SHE

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


PBAKL 2023.

Destinasi pertama tentulah ke reruai SHE di Aras 3. Buku terbaharu saya berjudul Sesat ada dijual di sini.

Masuk sahaja ke reruai SHE, terus ternampak anekdot Sesat. Bersanding di sebelah adik-beradiknya, Jumpa.

Buku terbaharu terbitan Writers Write, Anekdot Sesat dan Jumpa

Kebetulan masa saya sampai, hanya tinggal naskhah terakhir. Cepat je tangan saya capai, peluk tak lepas dah.

Takut nak lepas, takut orang lain ambil.

Alhamdulillah, setiap kali melihat buku sendiri di rak buku sempena PBAKL, terbit rasa bangga yang tak mampu diucap dengan kata-kata.

Apatah lagi jika buku 'sold out' di PBAKL, gembira macam nak lompat bintang.

Nampak tak rak di belakang kami tu? Buku Sesat dah hilang kan. ๐Ÿ˜…


Ha, buku Sesat 'sold out' tau. Siapa pembeli naskhah terakhir Sesat?

Awak ke?

Tak kisah siapa yang beli, yang penting buku Sesat habis dijual di PBAKL, mengikut jejak adik-beradiknya, Hilang.

Masya-Allah, tabarakallah.

Sebenarnya sayalah pembeli naskhah terakhir Sesat di PBAKL.

Awak cemburu ke tu? ๐Ÿ˜…


Tabik spring la dekat bos besar Rak Buku SHE, Nurul Syahida Hassan. Manis orangnya.

Bersama bos besar Rak Buku SHE, Nurul Syahida Hassan

Rezeki saya juga dapat jumpa sahabat penulis. Ada Cikgu Yatim, tuan Nizam Wahid, Abang Long Feroz, dan penulis buku Memoir 305, Tata Yusuf.

Bersama Tuan Nizam dan Cikgu Yatim. Bangga dengan mereka yang gigih mempromosikan buku-buku di reruai SHE.

Sempat jumpa Abang Long Feroz. Kerepek kentang pedas memang sedap.

Tengah asyik bergambar muncul pula Puan Sri Diah. Terus peluk cium mak. Sebelum orang lain culik, As tarik mak bergambar sekali.

Wajib pelum cium mak sebelum orang lain culik ๐Ÿ˜˜


Cantik berseri mak berbaju dan tudung sedondon. Teringat pesan mak, orang perempuan ni kena sentiasa jaga penampilan diri.

Bersama Puan Sri Diah yang cantik dan cerdik. Terima kasih mak ๐Ÿ’œ


Kata mak, berhiaslah untuk kekuatan diri supaya ada rasa yakin. Berhias sebab sayang diri sendiri, bukan untuk pikat sesiapa ya.

Tapi kalau ada yang terpikat tu, bagus juga. Dapat merasa nasi minyak mak. Eh!

Jumpa lagi.

Thanks Husband!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Terima kasih suamiku, always support my dream.

You, me and race.
My race, my happiness!



#rocktorockrun

Jumpa lagi.

Selamat Hari Bapa, Ayah!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Selamat Hari Bapa, Ayah!

Kasihnya ibu membawa ke syurga. Kasihnya ayah berlapar dahaga. Sanggup berkorban sepanjang masa.

Terluka seorang anak, terluka juga hati ayah. Menangis seorang anak, meleleh juga air mata ayah.

Figura seorang ayah yang gagah dan kental hatinya dapat menyembunyikan luka dan lelah. Kecewa hanya disimpan di dalam hati.

Selamat Hari Bapa, Ayah. Semoga Allah membalas segala kebaikanmu dengan pahala dan keberkatan.

Itah sayang ayah.

#selamatharibapa
#itahsayangayah

Jumpa lagi.

Saturday, 17 June 2023

RTRR 2023: Wish Me Luck!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Do whatever you love, love whatever you do. Can't wait for tomorrow ๐Ÿƒ‍♀

2017 ✅
2019 ✅
2021 ❌ PKP
2023 ❓

Wish me luck!


#rocktorockrun
#rtrr2023
#turtlerunner
#tr77
#asaliffrunningjourney

Jumpa lagi.

Thursday, 15 June 2023

Road to RTRR 2023

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” – Mark Spitz

One hour running ๐Ÿƒ‍♀
Last preparation for upcoming event.

#turtlerunner
#tr77
#asaliffrunningjourney
#garmin #beatyesterday
#marathon #roadtortrr2023

Jumpa lagi.

Hidup Ini Keras Beb l 08

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

#akudankamu #Asaliff

#hidupinikerasbeb

Hidup ini sederhana. Lebih baik menjaga apa yang ada di tangan kita daripada sibuk mengejar apa yang ada di tangan orang lain.

Rezeki setiap orang tidak sama. 

Ada yang harta berjuta tetapi tidak bahagia. Masalah bertimpa-timpa.

Ada yang punya anak ramai tetapi nasib mereka (ibu bapa) tidak terbela, hidup terbiar bagaikan sebatang kara.

Ada yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang namun punya keluarga bahagia. Penuh dengan gelak tawa. Makan bersama sedikit seorang sedikit. Sebiji buah boleh dibahagi sama rata.

Anak-anak mendengar kata. Saling sayang-menyayangi sesama mereka. Hormat ibu bapa.

Begitulah lumrah hidup. Harta berjuta bukan jaminan hidup bahagia.

Bersyukurlah seadanya.

Jumpa lagi.

Wednesday, 14 June 2023

Hidup Ini Keras Beb l 07

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


“To fall in love with yourself is the first secret to happiness.” ~ Robert Morley




๐Ÿ‘—Hawa Kurung by HIJABISTAHUB 
๐Ÿงข Shawl by Radiusite 
๐Ÿก Kak Salina & Dr Radzi 
๐Ÿ“ท Aliff Aiman Pakku 

#hidupinikerasbeb

Jumpa lagi.

Virgin Fuji Speed Hike

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Virgin Fuji Speed Hike๐Ÿƒ

Selesa ✅
Ringan ✅
Tak sakit kaki ✅
Sedikit licin ✅
Sesuai untuk speedster ✅

Saya tak laju sebab tu pilih kasut laju! ๐Ÿ˜…

#oneasics
#asicsfujispeed 
#fujispeed
#trailrunningandhiking


Jumpa lagi.

Tuesday, 13 June 2023

Jom Sepak Daun 1.0!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


"Look deep into nature, and then you will understand everything better." ~ Albert Einstein

Jom Sepak Daun!
10 Jun 2023
Tokkun Hill, Bukit Mertajam
Distance: 8km
EG: 550m

Setelah sekian lama tidak mendaki Bukit Tokkun, dan setelah sekian lama menolak ajakan Aiman untuk mendaki bersama, akhirnya saya berjaya juga melawan kemalasan dan kesibukan.

Pertama kali masuk trek ni, sebab pintu utama masih ditutup untuk kerja-kerja penambahbaikan. Boleh tahan jahat juga trek ni, memang pewai bersepai.

Kononnya nak training untuk CULTRA tapi macam inilah gayanya, kena jual bib la kot.

Jangan cari nahas.

Eh, berpantang maut sebelum ajal. Jangan cepat menyerah kalah, cuba dahulu. 

John Barrow says, "If you never try, you'll never know what you are capable of."

Baiklah John, nanti saya hiking lagi. Demi CULTRA.

View Mengkuang Dam

Signature view Asaliff :)

We are Quat Runner

Terima kasih sudi mengasuh saya!

Virgin #Fujispeed hike!

Setiap kali hike Bukit Tokun mesti bergambar di sini. View dan pose yang sama #akudankamu

Yeay, sampai juga akhirnya. Bukti dah sampai ke puncak :)

Pewai!

Jumpa lagi.

Monday, 12 June 2023

Mid Year Self Rewards

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Mid Year self rewards comes early.

Rewards boost motivation

Alhamdulillah. Perlahan-lahan kejar impian. Jom sepak daun!



#oneasics
#asicsfujispeed
#fujispeed
#trailrunningandhiking
#tr77
#turtlerunner

Jumpa lagi.

Raikan Cinta Izmir & Izad

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Raikan cinta Izmir & Izad bersama pasangan Aimi & Faizun.  


Selamat pengantin baharu, semoga kekal bahagia hingga ke Jannah.

Tahniah kak Salina dan Dr Radzi.

Lama betul tak jumpa Kak Ina

Semeja dengan Kak Ana. Ini pun sama, sejak pkp nilah baru berjumpa.


Paling seronok dapat merasa naik bugi golf ke rumah kenduri. 

#asaliffraikancinta

Jumpa lagi.