Friday, 24 March 2023

Ramadan Kareem 1444H

Teks: As Samsudin
Foto: Canva dan koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Salam Ramadan Kareem!

As, Aliff dan keluarga ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadan Al-Mubarak 1444H / 2023.

Selamat berpuasa buat semua. Semoga kita semua dapat menjalani ibadah dengan baik dan semoga kita dapat memperbanyak lagi ibadah dan amalan yang dituntut di bulan yang mulia ini.

Jangan lupa juga untuk bersedekah tau.

Kami juga menyusun sepuluh jari memohon kemaafan di atas segala kekhilafan.

Marhaban Ya Ramadan.

Jumpa lagi.

Friday, 17 March 2023

Thank You Tania!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Terima kasih Tania kerana sudi menyokong buku As.

Tania membeli tiga buah buku Legasi Abah 8, Lelaki Anugerah Terindah. Satu untuk koleksi sendiri dan dua buah buku lagi untuk dihadiahkan buat sepupunya yang jauh di Sarawak.



Lelaki Anugerah Terindah

"Tak usah kau bercakap tentang impian dan semangat yang hilang. Dia cekal berjuang."

Harga: RM30 (tidak termasuk  pos)
📞018-404 4132

Selamat Membaca Tania.

Jumpa lagi.

Wednesday, 8 March 2023

Happy International Women's Day

Teks: As Samsudin
Foto: koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


8th March
Happy International Women's Day 💜

Embrace Equity
It brings you a resources to become success. So start doing something to be wonderful to yourself and your life.

#happywomensday2023 
#EmbraceEquity 
#womenareamazing

Jumpa lagi.

Tuesday, 7 March 2023

Thrice The Charm Giveaway by Atiqah, Nabilah Samsudin dan NHHM

Sumber: atiqahnajihah.com

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Klik banner untuk join ya!

Jom support giveaway ni!

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog AtiqahNabilah Samsudin dan NHHM
  2. Copy dan paste banner di atas dan buat satu entri di blog anda bertajuk "Thrice The Charm Giveaway by Atiqah, Nabilah Samsudin dan NHHM"
  3. Backlink entri anda ke salah satu blog di atas
  4. Tinggalkan link entri giveaway anda di ruangan komen salah satu blog di atas (nak komen dekat  tiga-tiga blog pun boleh, tapi tetap dikira satu penyertaan sahaja)
Tarikh penyertaan:
  • 15 Februari 2023 - 15 Mac 2023

Hadiah giveaway:
  1. (1) helai tudung (Waarna)
  2. (2) balang chocojar (Mouthgasm)
  3. (2) botol popcorn (Eng's popcorn)
Cara pemilihan pemenang:
  • Melalui random.org

Semoga ada rezeki kita. Join tau :)

Jumpa lagi.

Wednesday, 1 March 2023

IM50 Mosaic of Life - DIY & Donate Program

Teks: As Samsudin
Foto: Intel Volunteer dan koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Intel Volunteer
IM50 Mosaic of Life - DIY & Donate Program

Program amal oleh Intel Volunteer. Aktiviti yang ringkas dan straight forward tetapi sangat mencabar kesabaran dan kreativiti. Ya, program ini sememangnya bertujuan untuk meneroka kreativiti dalaman dan kesenian seseorang dalam mencipta poster berwarna-warni.



Ini adalah sebahagian daripada poster yang akan dicantikkan mengikut kreativiti masing-masing. Nampak mudah namun sebenarnya tak semudah yang disangka.

MoLi kit.

Masa dapat MoLi kit tu, tak sabar nak siapkan. Tapi bila dah mula buat, susah rupanya. Apatah lagi pada bahagian yang kecil dan memerlukan penelitian yang lebih.

Inilah hasil kreativiti saya. Cantik kan?

Tapi alhamdulillah, saya dapat siapkan mengikut masa yang ditetapkan. Aktiviti ini mengajar saya erti kesabaran dan tidak mudah mengalah dengan ujian dan kesukaran. Bila dah siap tu, rasa lega teramat dan dalam masa yang sama rasa puas.



Kraf MoLi ini kami sumbangkan kepada NGO dan sekolah-sekolah terpilih di Pulau Pinang dan Kulim Kedah. Gembira dan terharu melihat mereka menghargai hasil kerja kami.

Harapan kami semoga usaha ini dapat memberikan semangat dan kecerian kepada mereka.

Sumbangan kepada pihak NGO. Kredit foto Intel Volunteer.

Tahniah kepada semua yang terlibat.

#IntelIMY50th #IamIntel #IM50MosaicOfLife #IntelVMP

Jumpa lagi.

Monday, 27 February 2023

Training 5/20 #roadtoashm

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


#roadtoalorsetarhalfmarathon

5/20 road to Alor Setar Half Marathon. 

Sekali-sekala kena jengok stadium juga. Bila la nak dapat trek baru ye?



Lokasi: Stadium Kulim, Kedah / Mini Stadium Keladi.

Jumpa lagi.


Training 4/20 #roadtoashm

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


#roadtoalorsetarhalfmarathon

4/20 road to Alor Setar Half Marathon. 

Santai-santai je kata FT.


*FT: Faizal Tahir

Jumpa lagi.

Friday, 17 February 2023

Selamat Hari Jadi, Ayah!

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


14 Februari 
Selamat Hari Jadi, Ayah!

Alhamdulillah, menginjak setahun lagi, usia ayah genap 82 tahun pada tahun ini. Masya-Allah Tabarakallah.

Semoga Allah sentiasa merahmati dan memberkati perjalanan hidup ayah. Dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik. 

Semoga ayah sentiasa tenang dan gembira menjalani hari-hari mendatang, dunia dan akhirat.

Tahun ini kita belum berpeluang untuk meneruskan tradisi pot luck sempena hari lahir ayah. Insya-Allah, nanti kita berkumpul ya. Biar lambat asalkan tetap meraikan.

Kami sayang ayah!


Teringat buku Legasi Abah yang saya hadiahkan buat ayah. Kisah dan gambar ayah terpampang di dalam karya kecil saya.

Tajuknya, `Dia, Lelaki Luar Biasa'.



Ada yang sudah baca karya saya?

Jumpa lagi.

International Book Giving Day 2023

Teks: As Samsudin
Foto: UnIKH dan koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Selamat Hari Pemberian Buku Sedunia kepada semua pencinta buku tak kira di mana saja anda berada.

Tahukah anda bahawa 14 Februari telah diiktiraf oleh pihak Unesco sebagai International Book Giving Day sejak tahun 2012.

Bila kali pertama anda meraikannya?

Saya mula meraikan Hari Pemberian Buku Sedunia pada tahun 2017 dan terus menyambutnya sejak Uniknya Inspirasi Kisah Hidup (UniKH) menjadikan acara ini sebagai acara tahunan dalam kalendar mereka.


Gembira dapat bertukar-tukar buku apatah lagi jika kita mendapat buku lama yang sudah tiada dalam pasaran. 

Di samping bertukar buku, kita juga dapat menambah kenalan dan mengeratkan ukhwah sesama kita.

Masih ada yang mahu menukar buku dengan saya?

Jumpa lagi.

Tuesday, 14 February 2023

Training 3/20 #roadtoashm

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


#roadtoalorsetarhalfmarathon

3/20 road to Alor Setar Half Marathon. 

Malas tapi tetap kena paksa lari juga. 



Jumpa lagi.

#BKHSoloPP: Hati Masih Teringat

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Bengkel Buku Solo #BKHSoloPP

Masih terkenang-kenang Bengkel Tulis Buku Solo Kisah Hidup yang telah diadakan pada 28 Januari 2023 yang lalu.

Setiap ilmu yang dikaut, segala kenangan yang tercipta terpahat kemas dalam ingatan. Mana mungkin dapat melupakan kenangan manis bersama Mak Sri Diah, barisan AJK yang ohsem dan para peserta yang sporting dan luar biasa hebatnya.



Kompleks Eureka USM Pulau Pinang menjadi saksi kepada lafaz janji 42 orang penulis untuk menghasilkan buku solo.

Sticky pad berwarna-warni menjadi bukti bahawa kita pernah berjanji dengan mak tau!




"Jangan mengaku diri kita hebat, terpelajar dan terkenal melainkan kita sudah berjaya memiliki buku hasil tulisan sendiri."

Masih nak tunggu lagi?


Jumpa lagi.

Monday, 13 February 2023

Training 2/20 #roadtoashm

Teks: As Samsudin
Foto: Koleksi peribadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


#roadtoalorsetarhalfmarathon

Seringkali kita terlupa bahawa konsistensi itu amat penting.

Tetaplah berlari walaupun hanya sepuluh meter.

Samalah juga dalam penulisan. Tetaplah menulis walaupun hanya sebaris ayat.

Cia cia cia.

Jumpa lagi.